Hoe groot is het nestje:

Een Japanse spits teefje brengt ongeveer 1 tot 6 pups ter wereld die kaal en blind worden geboren. 

 

Aanschaf

het kopen van een Japanse Spits dient u erop te letten dat de stamboom die u bij de hond krijgt een stamboom is van de Nederlandse Raad van Beheer. Er zijn helaas enkele fokkers actief die Japanse Spitsen "met papieren" verkopen. Maar dat is een ARBA stamboom uit de USA en die is niet geldig in Nederland. En indien u mee wilt doen aan wedstrijden, shows of wellicht zelfs wilt fokken, dan zijn deze honden met deze stambomen niet welkom. De prijs van deze honden is gelijk als die van de erkende Fokker die ook lid is van de Nederlandse Keeshonden Club. Informeer bij de Nederlandse Keeshonden Club alvorens u een pup aanschaft.

Verzorging pups:

Groei

Het is belangrijk voor pups om snel op gewicht te komen na de geboorte. Het is heel belangrijk om in de gaten te houden dat de pups geen gewichtsverlies krijgen, want dat betekent dat de pups onvoldoende melk opnemen en dit kan al binnen korte tijd dodelijk zijn. Daarom is het aan te raden om de pups dagelijks te wegen in de eerste week. Kleine rashonden moeten minimaal 10 tot 20 gram per dag groeien en de pups van grotere rassen 30 tot 60 gram per dag. Bij m:inder dan 10-20 gram groei per dag, geen groei of zelfs afvallen moet u contact opnemen met ons.

 

Temperatuur

Pups kunnen de eerste weken hun eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen. Ze zijn hiervoor afhankelijk van de temperatuur in de omgeving. De lichaamstemperatuur van een pup kan worden beïnvloed door de teef en de ligplaats. In dag 1 moeten de pups ongeveer 35 graden zijn, stijgend naar 36 graden op dag 7. Bij een te lage temperatuur zullen de pups onrustig worden en op zoek gaan naar een warmer plekje. Na een tijdje kunnen ze overlijden door een te lage lichaamstemperatuur. U moet dus voor een goede omgevingstemperatuur in de werpkist zorgen, dit kunt u doen door middel van dekens, kruiken of warmte lampen, Maar let op! Het mag ook niet te heet worden! Zorg in de eerste week na de bevalling voor een omgevingstemperatuur van 30-32 graden en houdt de pups goed in de gaten. Een te lage temperatuur is de belangrijkste doodsoorzaak bij pasgeboren pups.

 

Voeding

 

De eerste weken van hun leven drinken pups alleen maar moedermelk. Deze melk is zeer voedzaam en bevatten enorm veel energierijkestoffen. De melk bevat, eiwitten, vet en calcium. In deze moedermelk zitten ook beschermende stoffen die de pups tegen infecties helpen te beschermen.


Na 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de pups bijgevoerd worden met puppyvoer, liefst doe dat dan met blikvoeding. Dit is namelijk zacht en daarom gemakkelijk te eten. Pups moeten 5 tot 6 keer per dag gevoerd worden. Op een leeftijd van 6 tot 8 weken zijn de meeste pups aan het vaste voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken, dit wordt spenen genoemd.
Na het spenen is een uitgebalanceerde voeding van groot belang voor het gezond opgroeien van de pup. Te weinig, te veel of verkeerde voeding kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van zijn leven. Speciale puppyvoeding is noodzakelijk, deze is voor elk type pup beschikbaar. In puppyvoeding zit een goede verhouding aan energie, eiwitten, vitaminen en mineralen. Hierdoor zal er goede spierontwikkeling zijn, terwijl de pup een goed skelet en gebit kan opbouwen. Extra vitaminen en mineralen zijn niet nodig en kunnen schadelijk zijn.
Het is afhankelijk hoe groot de hond gaat worden als volwassen hond welke puppyvoeding u moet geven. Houdt u hierbij zoveel mogelijk aan de hoeveelheid voer die aangegeven is op de verpakking. Heeft u vragen over de voeding of wilt u weten of de voeding die u heeft goed is, dan kunt u altijd bij ons langskomen voor een analyse van het voer.

Materialen

Bij het aanschaffen van een Japanse spits moet je natuurlijk ook denken aan de materialen die je nodig hebt om je hond te kunnen verzorgen. denk aan:

 

- mand/kussen

- voerbak

- riem

- speeltjes

- hondenvoer voor puppy tijd

- hondenvoer voor volwassen honden

- shampoo

- haar borstels

- eventueel inenten

- trimkosten

- snacks

- bench

- antivlomiddel

- halsband

- tandenborstel/tandpasta

- ontwormingsmiddel

- boek met rasinformatie

- clicker

- poepschepje 

 

Broodfokkers

Een broodfokker is een fokker van gezelschapsdieren, meestal honden of katten, die fokt met als doel om geld te verdienen, maar waardoor het welzijn van de dieren ondergeschikt wordt gemaakt.

 

Hoe herken je een broodfokker

 

1. Check de hondenhandelaar op internet

Google op ervaringen met een bepaalde hondenhandelaar. Heel veel broodfokkers zijn al bekend op internet en kunt u zo terug vinden. Wees ervan bewust dat ongeveer drie kwart van de advertenties, bijvoorbeeld op marktplaats, afkomstig zijn van broodfokkers.

 

2. Bekijk de advertentie goed

Broodfokkers maken alleen foto's van de pup. Vaak worden de pups op hun aantrekkelijkst neergezet, zodat ze onweerstaanbaar schattig zijn. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van mooie 'decoratie' zoals bloemen, mandjes etc.

 

3. De prijs van de pup

Een broodfokker biedt zijn pups goedkoop aan. Dit kan hij doen omdat zijn pups geen medische zorg hebben gekregen, amper te eten hebben gekregen, geen inentingen hebben gehad, niet ontwormt zijn geen legaal paspoort hebben etc. Als de pup zelfs helemaal gratis is, is dat omdat de broodfokker er vanaf moet. Veel broodfokkers halen pups uit oostblok landen. Hier betalen zij gemiddeld €70 voor een pup.

 

4. Let op waar de fokker de pup vandaan haalt

Bij broodfokkers groeien de pups niet in een huiselijke kring op. Ze halen ze vaak uit de schuur of andere grote ruimte. Als u twijfelt,vraag dan of u mag kijken naar de plaats waar de pups verblijven. Een broodfokker zal met een smoes aankomen waarom dit niet kan.

 

5. Vraag naar de moederhond

Vraag de fokker waar de moederhond is en of u deze mag zien. Ook hierbij zal de fokker vaak met een smoes komen. 

 

6. Vraag of ze misschien nog een ander ras hebben

Broodfokkers fokken vrijwel altijd met meerdere rassen. Mocht u twijfels hebben, doe alsof u ook geïnteresseerd bent in een ander ras. Komt de fokker met dit andere ras op de proppen, zorg dan dat u weg komt. Dit is overduidelijk een broodfokker!

 

7. De fokker stelt weinig vragen over uw leefstituatie

Een broodfokker geeft niets om zijn pups. Het enige wat hij wil is verkopen. Hij is dan ook totaal niet geïnteresseerd in waar zijn pup terecht komt en zal hierover dan ook niets aan u vragen.

 

8. De pup wordt meteen in je handen gedrukt

Broodfokkers gebruiken allemaal deze techniek. Ze duwen de pup in uw armen. Probeer dan nog maar eens helder te blijven denken.

 

9. Kijk goed naar de pup

Een gezonde pup is schoon. Hij heeft schone ogen, oren en bips. Zet de pup op de grond en kijk wat hij doet. Een gezonde pup heeft een ontdekkingsdrang en vindt het prettig om geaaid te worden. Is de pup suf, sloom, angstig of lusteloos dan is hij niet gezond.

Maak jouw eigen website met JouwWeb